Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fontos, érdekes de néha vicces hírek!!

2010.03.31

  Egy évvel Overdose futása és Christophe Soumillon emlékezetes budapesti lovaglása után ismét egy a világ legszűkebb élmezőnyébe tartozó zsoké, Ahmad Ajtebi érkezik a Kincsem Parkba. Ahmad Ajtebi az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnagyobb büszkesége, hiszen személyében az első olyan galopp versenylovast köszönthetjük, aki Dubai-ból indult el a világhírnév felé.

Az olajsejkek ló- és lóversenyimádata régóta ismert, ám első ízben fordul elő, hogy az arabok nem csak futtatóként, hanem zsokéval is képviseltetik magukat a világelitben.

A korábban tevéken versenyző Ajtebi az elmúlt években folyamatosan ért fel a csúcsra, többek között győzött a Royal Ascot-on, a telivérek világbajnokságán, azaz a Breeders’ Cup-on Amerikában valamint a Dubai World Cup-on, ahol az idén a zseniális Frankie Dettori és Christophe Soumillon mögött a harmadik helyen végzett a zsokék ranglistáján.

Jelenleg Angliában él és a Godolphin istállót erősíti. Főnöke és egyben legnagyobb támogatója, Dubai uralkodója, az Egyesült Arab Emirátusok miniszterelnöke Mohamed Bin Rashid Al Maktoum sejk, a világ leggazdagabb telivér futtatója.

Ajtebi az Eclipse Racing istálló meghívására érkezett hazánkba, vasárnap hat futamban száll nyeregbe a Kincsem Parkban, többek között a klasszikusnak számító Hazafi Díjban, ahol a favorit Home Sweet Home lesz a társa.

Forrás: PannoniaOverdose.hu

Az arab sztárzsoké jelenléte ismét bizonyítja, hogy Overdose-nak köszönhetően Magyarország végleg felkerült a világ lóversenysportjának a térképére, amihez a kétszeres „Év lova” Steady As A Rock is egyre jobban hozzájárul, aki a hét végén Rómában szerzett értékes harmadik helyezést egy 1600 méteres Listed versenyben.

Forrás: PannoniaOverdose.hu

 
 
A lovak növényevők. Lévén kérődző állatok, napi 17 órán keresztül képesek jóízűen elnyammogni az ízletes füveken és növényeken.

 

ló, lovas, gyümölcs
A lovak szívesen csemegéznek gyümölcsöt
A lovak szénát, zabot, gyökereket és gyümölcsöket fogyasztanak legszívesebben. A jó emésztés érdekében szervezetük a sót is igényli.

 

Két fajta lovat ismerünk: az angol telivéreket, és a munkára tenyésztett lovakat. Az egyes lófajták az angol és az arab telivérek keresztezésével jöttek létre. Ezek a lovak gyorsak, erősek, többnyire versenypályákon, díjugrató versenyeken, lovaspóló mérkőzéseken vagy vadászatokon találkozni velük. Ezek többnyire melegvérű lovak, ellentétben a hideg vérű munkára tenyésztett lovakkal. Ez utóbbi fajták testesebbek, erősebb felépítésűek és ellenállóbbak, feladatuk többnyire lassú, nehéz és monoton. Persze lovaglásra is használják őket, a lovasrendőr alakulatoknál például ezek a lovak teljesítenek szolgálatot.

A fogatlovak, a kocsilovak és az igáslovak nagyon erős állatok, munkájuk nagy erőfeszítést igényel. Nem véletlenül mérik a motor erejét lóerőben! Ezek a csodálatra méltó teremtmények a világ legkedveltebb állatainak listáján a negyedik helyezést szerezték meg és tartják hosszú évek óta. Minden kontinensen találni lovakat, a legtöbb persze Kínában él.

Ezek a derék állatok szinte miden jellegű mezőgazdasági munkát ellátnak, megérdemlik hát jutalomként a finom falatokat. Kereskedelmi forgalomban nagyon sokfajta lovaknak készült édességet találni, nagyon szeretik a sárgarépát és az almát is, de ennél különlegesebb finomsággal is meghálálhatjuk szeretetüket és munkájukat!

 

ló, legel, fű
A lovak hosszú órákon keresztül képesek jóízűen elnyammogni az ízletes füveken és növényeken

 

 

Íme, egy édes és egészséges sütemény recept lovaknak:

 

10 dkg lereszelt alma
10 dkg reszelt sárgarépa
2 evőkanál melasz
2 evőkanál kukoricacsíra olaj
10 dkg zabpehely

ló, lovas, sütemény
Jutalmazzuk őket lósütivel
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 kávéskanál tengeri só

 

Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra (6-os fokozat), egy nagyobb darab alufóliát hajtsunk ketté, és vékonyan vajazzuk meg. Az almát, a répát, a melaszt és az olajat alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá a zabpelyhet, a lisztet és a sót, és gyúrjuk homogén masszává. Borítsuk a dupla réteg alufóliára, és terítsük ki, mint a pizzatésztát. Tegyük a sütőrácsra, és süssük 20 percig, míg aranybarna nem lesz. Ha kihűlt, törjük kisebb darabokra, és úgy kínáljuk lovunknak. Jutalmazzuk, hiszen megérdemli!

(Folyt. köv.)


Miniló lehet Amerika “Leghősiesebb kedvence”

Magic, egy miniló kaphatja meg az AARP magazin kitüntető címét

Magic munka közbenMagic terápiás lóként dolgozik nap mint nap, több ezer páciense volt az elmúlt években. Segítette már szívátültetett kislány gyógyulását és most is mellette van a leukémia elleni harcban, de Magic akkor is ott volt a kórházban, amikor egyik betege kómából tért magához.

Magic egy 20 minilóból álló terápiás csapat tagja, akik kórházakban, idős- és gyermekotthonokban segítenek. Magic és társai csak 2009-ben több mint 4000 felnőtthöz és gyermekhez látogattak el.

A terápiás lovak tudnak lépcsőn és lovak számára szokatlan felületeken (pl. járólap) közlekedni, liftben utazni, nyugodtak maradnak még a legrémisztőbb és legváratlanabb helyzetekben is, nem szokatlan számukra a kórházi környezet és természetesen szobatiszták.

A „Leghősiesebb kedvenc” címet az az állat kaphatja meg, aki megmentette valakinek az életét, vagy sokkal jobbá tette azt. A döntőbe 8 kutya, egy macska, illetve Magic jutott be, eredményhirdetés március 25-én várható.

 

Lómentő akció helikopterrel

Egy folyó homokpadján rekedt lovat csak helikopter segítségével tudtak a partra juttatni Arizonában.

Lómentő akció helikopterrelA Colorado névre hallgató herélt öt napot töltött a Gila folyó kis homokszigetén. A folyó erős sodrása miatt a lovat a vízen át nem lehetett partra juttatni, ezért döntöttek a szokatlan légi megoldás mellett. Colorado-t a mintegy fél mérföldes repülés idejére elkábították.

És hogyan került a ló egyáltalán a folyó közepére? Múlt pénteken négy ló-lovas páros – köztük Colorado és gazdája – megkíséreltek átkelni a Gila folyón, de az erős sodrás elragadta őket. Három lovast ki kellett menteni. A herélt keddi mentőakciójának költségeit egy neve elhallgatását kérő állatbarát állta.

Videó a légi lómentő akcióról >>>

 

136 éves lenne Kincsem

Március 17-én lenne 136 éves Kincsem

Kincsem 1874-ben Tápiószentmártonban (más források szerint Kisbéren) látta meg a napvilágot. Egyéves korában Gödre került, de nem szállították, hanem a lábon tette meg a két napig tartó utat.Kincsem

Lakhelye a gödi csárda volt, amely már akkor is közel ötszáz éve állt, és a mai napig is állnak a falai. Állítólag az egyetlen épület, amely a törökök előtt épült, és falaiban római téglák is találhatók. A csárda udvarán állt egy kút, amely azt a vizet adta, amelyet a kanca ivott. Kincsem még külföldi versenyei alkalmával is csak hazai vízzel volt hajlandó oltani szomját, éppen ezért mindig vele utazott egy tartálykocsi, ennek a kútnak a vizével.

Kincsem egy éves koráig nem volt az addigi tulajdonos istállójának éke. Éppen ezért eladásra szánták másik öt lóval egyetemben. A másik öt el is kelt, Kincsem azonban maradt, mert hát senkinek nem kellett. Aztán két éves korában már egyre inkább kezdett hasonlítani a versenyző mamára, és Blaskovich Ernő, a tulajdonos úgy döntött, megkezdi a ló felkészítését a versenyekre.

Élete legelső versenyén, 1876-ban Berlinben megnyerte az 1000 méteres távot. Innentől kezdve meg sem állt az angliai Goodwood-kupáig. A greenwoodi győzelem után Angliából renget újságíró, szakember, istállótulajdonos érkezett Gödre, hogy megcsodálja a "Magyar Csodát". Göd ezzel a lovasvilág középpontja lett. A világsajtó még a tengeren túl is úgy ünnepelte Kincsemet, mint a természet csodáját, a média állandó szereplője volt. Kihívásokat kapott Angliából, Amerikából.

A gödi tréningtelepen életre szóló barátság szövődött Kincsem és az idomár feketetarka nőstény macskája között. A cica sokat időzött Kincsem bokszában, elkísérte a napi edzésmunkákra, sőt a külföldi utakra is el kellett vinni, mert Kincsem nyugtalan volt, ha nem volt közelében. A verhetetlen kanca még a legtávolabbi versenypályára, az angliai Goodwoodba is macska barátnője társaságában utazott. Hazafelé a franciaországi Deauville-ban egy kis kellemetlenség történt: a nagy sürgés-forgásban elveszett a macska. Az idomár még jutalmat is kitűzött a becsületes megtalálónak, így két napos keresés után sikerült megtalálni a szökevényt. Kincsem Deauville-ban is starthoz állt, és győzött.

Kincsemet hatéves korában gazdája tápiószentmártoni ménesébe vitték, ahol öt csikót ellett. A csodakanca utolsó ellése után, 1887. március 17-én súlyos kólikaroham következtében pusztult el. Emlékét őrzi a bécsi, a baden-badeni és a budapesti versenypályán a Kincsem Díj. A budapesti versenypálya 1978 óta a Kincsem Park nevet viseli.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

...............

(Mary, 2010.08.03 14:10)

Sziasztok! Van egy lovas oldalam, de miután elkezdtem szerkeszteni, kaptam egy meglepetéslovat, így gyakorlatilag semmi időm sem maradt a honlapra. Ami most rajta van, addig jutottam el a ló miatt!... Szeretném, ha valaki átvenné a szerkesztését. Bármit csinálhatsz vele, csak egy kérésem van: a téma (lovak) maradjon meg! Ha valakit érdekelne a dolog, a következő e-mail címre várom a jelentkezést: antmari@citromail.hu! A Tárgy (Subject) rovatba írjátok be: Honlap átvétele! Köszi! Mary